7 manieren om je telefoonverslaving te herkennen
05 april 2017 
in Tips

7 manieren om je telefoonverslaving te herkennen

Heb je wel eens het idee dat je eigenlijk een beetje verslaafd bent aan je telefoon? Hier hebben we een kleine checklist zodat je kan controleren in hoeverre jij last hebt van een verslaving. Ben je benieuwd naar of jij ook een telefoonverslaving hebt? Kijk dan gauw! 

  1. Hoe vaak heb je het dat je je telefoon bekijkt, maar dat er helemaal geen berichtje is binnen gekomen. Of dat je op je telefoon kijkt, om de tijd te bekijken, maar dat je vervolgens helemaal niet hebt onthouden hoe laat het is? Of hoe vaak denk je dat je telefoon trilt terwijl dat niet zo is. We pakken vaak onze telefoon vast uit verveling, als we even niks te doen hebben, dan pakken we meteen onze telefoon. Het is dan ook verdomd interessant om te meten hoe vaak jij je telefoon vast pakt. Daar zijn ook handige apps voor, zoals je in dit blogartikel kon lezen.

  1. Het makkelijkste is misschien om aan je omgeving te vragen of zij vinden dat je teveel op je telefoon zit. Zodra zij vinden dat je telefoon op je telefoon zit, dan zal dat vast ook wel zo zijn. Je kan het zelf ook waarschijnlijk wel inschatten. Zit jij vaak op je telefoon op momenten dat het eigenlijk niet oké is? Zoals tijdens een belangrijke vergadering, op de wc, tijdens een familiebezoek, tijdens werk, als je met vrienden op stap bent. Als je op al deze momenten op je telefoon zit, dan is het misschien wel iets te veel. Maar dubbelcheck het ook even bij je omgeving, zij kunnen je ook wel vertellen of ze vinden dat je met je telefoon vergroeid bent of niet.

  1. Heb je wel eens last van ontwenningsverschijnselen wanneer je je telefoon niet in je hand hebt. Of hoe vaak raak je in paniek omdat je je telefoon denkt kwijt te zijn? Of kan je alleen maar aan je telefoon denken als je in een gesprek bent? Dan is de kans wel groot dat je een beetje verslaafd bent aan je telefoon.

  1. We zitten allemaal vaak  genoeg op facebook, twitter of tinder. Heb jij moeite om te stoppen met swipen, spelletjes spelen, scrollen? Neem je je vaak voor om te stoppen met swipen als je een match hebt, of te stoppen met scrollen tot een bepaald iemand in je tijdlijn voorbij komt, maar lukt het vervolgens niet om er mee te stoppen. Dan ben jij wat dit betreft wel een beetje verslaafd aan je telefoon.

  1. Iedereen neemt zich wel eens voor om een dag wat minder op zijn telefoon door te brengen. Je bent druk met een deadline of moet echt even focussen om te beginnen met een gesprek. Lukt het je om voor een dag wat minder met je telefoon bezig te zijn? Als het je voor langere tijd lukt, valt het misschien nog wel mee met je verslaving, maar als je het je al vaker hebt voorgenomen om minder je telefoon te gebruiken, maar is het je al meermaal niet gelukt.

  1. Heb je soms dat je een spelletje zo vaak speelt dat je er andere dingen voor laat. Of dat je te laat komt op een afspraak omdat je weer een spelletje aan het spelen was. Iedereen heeft toch wel eens dat je een bepaald spelletje heel veel speelt? Zo is de één bezig met combinaties maken van gekleurde snoepjes en de ander weer bezig met allerlei Disney figuren te connecten. Een spelletje spelen op zijn tijd is niet het probleem. Het is pas een probleem wanneer het je leven begint te beïnvloeden, dat je niet een lange vergadering in wilt omdat je je veldje moet oogsten of je vissen moet eten geven. Je hebt zelf snel genoeg door wanneer de spelletjes je planning teveel bepalen.

  1. Als we het dan toch over het spelletjes spelen hebben. Soms komen de vliegende vogels, felgekleurde snoepjes of gekleurde stippen je je strot uit, maar stoppen met spelen lukt je toch niet helemaal. Het zit nu eenmaal in je routine dat je dit spelletje elke avond voor het slapen gaan speelt. Hoe vaak zit het in je routine dat je je telefoon pakt. Meteen bij het opstaan, elke keer als je een kop koffie gaat drinken. Het kan handig zijn om hier naar te kijken om je telefoon gebruik aan te pakken.

En? Ben je erachter of je een telefoonverslaving hebt of niet? Weet je het na deze punten nog niet zeker? Dan kan je ook onze test nog doen, dan krijg je meteen antwoord of je telefoon verslaafd bent of niet.

Hoe verslaafd ben jij? Laat het ons weten!

Over de schrijver
Reactie plaatsen