Hoe slaap jij de laatste tijd?
24 januari 2021 

Hoe slaap jij de laatste tijd?

Ik hoor van veel mensen in mijn omgeving dat ze niet zo goed slapen. Mijn eerste vraag is dan altijd, heb jij toevallig je mobiele telefoon mee in je slaapkamer. Bij de meeste mensen is dit het geval.

Als ik dan vraag wat ze doen voordat ze gaan slapen, geven de meeste mensen aan: dat ze gaan tandenpoetsen, nog even hun email bekijken, nog wat berichtjes beantwoorden en dan gaan slapen.

Als ik dan vraag hoe ze wakker worden, dan krijg ik vaak het volgende te horen:

Ik druk mijn wekker op mijn telefoon uit, daarna check ik even het nieuws, als ik nieuwe berichten heb dan lees ik die nog even. Vaak open ik ook even snel de e-mail en dan ga ik douchen en ontbijten om naar mijn werk te gaan.

Ervaringen

Uit mijn eigen ervaringen in een jaar zonder internet en mobiel, heb ik geleerd dat ik zoveel beter sliep als ik niet voor het slapen gaan nog online was. Ook onderzoeken bevestiging dit, hiervoor zijn enkele redenen.

  • Als je naar bed gaat en je kijkt nog naar een schermpje, dan moeten je ogen heel hard werken om deze informatie te verwerken. Dit komt door de lichtbron in het scherm, nu zijn er tegenwoordig filters die mensen gebruiken en deze kunnen zeker wel helpen om het turen te verminderen. Alleen helemaal tegen gaan lukt niet.
  • Als tweede heb je het psychische effect, in je slaap verwerk je alle dingen die er die dag zijn gebeurd. Dit is waarom sommige mensen heftig dromen of een nachtmerrie krijgen. Als je voordat je gaat slapen hier nog een lading aan informatie bij stopt heeft je hoofd nog meer te verwerken voordat het kan rusten. Dit alles kost je lichaam meer energie, waardoor je de volgende ochtend vermoeider wakker wordt.
  • Je hebt ook nog een ander psychisch effect, mensen willen graag dingen opruimen. Als je dus een mailtje van je collega krijgt en deze voordat je gaat slapen leest, zijn je hersenen hierover aan het nadenken. Ook al hoef je niets met dit bericht te doen, toch sluimert dit bericht in je hoofd nog.
  • Een ander ding is de straling van je telefoon. Uit onderzoek is gebleken dat er altijd nog straling uit onze laptops en mobiele telefoons komt. Alleen kunnen ze niet zeggen wat dit met ons als mens doet op de lange termijn. Toch blijkt als je een hoge dosis van deze straling op een mens afvuurt het schadelijk is voor ons welzijn.

Patronen

Nu zeg ik niet dat je meteen je hele patroon moet omgooien, wat misschien wel het beste zou zijn. Alleen is het patroon van je mobiel mee nemen naar je slaapkamer er waarschijnlijk ook langzaam in geslopen. Om hier anders mee om te gaan, ben je (stiekem) al mee begonnen. Door jezelf te informeren, wordt jij je bewust van je eigen gedrag en patroon.

Als tweede is het belangrijk om te erkennen dat dit ook echt jouw patroon is.

Als je dit weet dan is het de keus of je er iets aan wilt doen.

Nu jij…

Voor iedereen die nu ja heeft gezegd en tips wil, check ook mijn E-book op (Onderaan deze pagina).

  1. Stap 1, zorg er voor dat je het laatste uur voordat je naar bed gaat en het 1e uur nadat je wakker geworden bent niet op je mobiel of laptop zit.
  2. Koop een wekker, zodat je niet in de verleiding komt om op je mobiel te kijken.
  3. Leg je wekker niet in de slaapkamer neer, zodat je niet nog snel even iets gaat lezen op je mobiel.
  4. Speel weer eens offline een spelletje met anderen, dit sociale contact zal je helpen om minder met je mobiele telefoon of laptop bezig te zijn.
  5. En voor nu, slaap lekker en wordt uitgerust weer wakker.

 

 

Disclaimer: Dit is geen medisch advies. Mocht u serieuze slaapklachten hebben, neem dan contact op met uw huisarts.

Over de schrijver
Reactie plaatsen