4 apps om inzicht te krijgen in je telefoon gebruik
30 maart 2017 
in Tips

4 apps om inzicht te krijgen in je telefoon gebruik

Tegenwoordig is overal een app voor. Je hebt apps voor social media, er zijn veel apps waarin je spelletjes kunt spelen. Er zijn apps om informatie in op te zoeken of om productiever te zijn in je leven. Je hebt vast een lijst met allerlei apps die je het liefste gebruikt. Waarschijnlijk heb je geen idee van hoe vaak je die apps daadwerkelijk gebruikt. Je zal er van schrikken hoe vaak je je smartphone eigenlijk ontgrendeld of hoe lang je je telefoon in je handen hebt. Het goede nieuws is, er zijn ook apps die inzicht geven in hoe vaak je bepaalde apps gebruikt.

Ik heb hier vier apps bij elkaar gezet die jou kunnen vertellen hoe vaak je telefoon ontgrendeld, welke apps je gebruikt en hoe lang. Ik vertel je welke app ik het fijnste vond en wat de voordelen zijn van deze apps.

Moment

De app Moment meet het smartphonegebruik en laat zien welke apps het vaakst en het langst aan staan. Wie echt wil afkicken van zijn telefoon, kan met deze app zelfs een bindend limiet instellen voor het smartphonegebruik. Zit je er overheen, dan is de telefoon die dag alleen nog maar voor noodgevallen beschikbaar.

Bijzonder is dat je verschillende telefoons in de app aan elkaar kunt koppelen, om zo bijvoorbeeld een familiegroep te creëren. Handig voor ouders die het smartphonegebruik van hun kinderen willen monitoren of aan banden willen leggen. Er kan ook een gezamenlijke smartphonevrije periode worden ingesteld, zodat de avondmaaltijd ook echt zonder Whatsapp en Twitter wordt genuttigd.

Moment
Beschikbaar voor: iOS
prijs: gratis, extra familiefuncties voor €4,99


BreakFree

BreakFree houdt per dag bij hoe vaak je je telefoon pakt en welke apps je het meest gebruikt. Zit je te veel op je telefoon, dan krijg je dat te horen van zenboeddhist Sato, het olijke stripfiguurtje dat bijhoudt of je telefoongebruik niet uit de hand loopt. ‘Slow down,’ knipoogt Sato als je bijvoorbeeld langer dan een uur met je telefoon bezig bent.

Handige extra functies zijn het (tijdelijk) uitschakelen van internet en notificaties van andere apps, zodat het scherm niet steeds oplicht als je aan het werk bent. Na een paar weken geeft de app een interessant en soms confronterend beeld van je smartphonegebruik (’s avonds laat toch maar wat minder op Facebook.)

BreakFree
Beschikbaar voor: iOS, Android en Windows Phone
prijs: gratis, voor extra functies moet betaald worden


Forest

Verbeter de wereld, begin bij je telefoon. De app Forest laat je voor langere tijd geconcentreerd werken zonder afgeleid te worden door een beroep te doen op je milieubewustzijn. Het principe is simpel: je stelt in hoe lang je niet op je telefoon wilt kijken – minstens een halfuur. Bij de start van je telefoonvrije periode ‘plant’ de app het zaadje van een digitale boom, die in de loop van het halfuur uitgroeit tot een volwassen exemplaar.

Kijk je in de tussentijd toch, dan wordt de boom genadeloos omgehakt. Leuk extraatje voor de echte doorzetters: na 250 virtuele bomen wordt door het goede doel WeForest een échte boom geplant in een bos naar jouw keuze. Er zijn, volgens de organisatie al drieduizend bomen geplant.

Forest
Beschikbaar voor: iOS, Android, Windows Phone en Blackberry
prijs: €0,99


Menthal

De Universiteit Bonn doet sinds vorig jaar onderzoek naar smartphonegebruik via de app Menthal. De app is ontstaan om op een andere manier onderzoek te doen. In veel onderzoeken naar (internet) verslaving wordt er gebruikgemaakt van dagboeken die deelnemers bijhouden, in dit geval halen de onderzoekers hun gegevens uit de verzamelde resultaten van hun app Menthal.

Deelnemers laten de app hun telefoongebruik monitoren (daar hebben ze zelf ook nog wat aan) en geven toestemming om de verzamelde gegevens anoniem te delen met de onderzoeksgroep. Iedereen kan meedoen aan deze wereldwijde studie en tegelijk zijn eigen smartphonegebruik in kaart laten brengen. Wie achteraf toch niet wil dat zijn gegevens worden gebruikt, kan deze altijd nog uit het onderzoek terugtrekken.

Menthal
Beschikbaar voor: Android
prijs: gratis


Ga jij een app installeren? Laat je ons weten wat de uitslag was? Hoeveel tijd spendeer jij op je telefoon?

Over de schrijver
Reactie plaatsen