Offline gaan is niet mogelijk in deze tijden.
21 januari 2021 

Offline gaan is niet mogelijk in deze tijden.

Al sinds het moment dat ik besloot om offline te gaan, vertelde men mij dat het onmogelijk was. Dat ik mij zou afzonderen en dat ik niet normaal mee zou kunnen doen met het ECHT leven. En net zoals toen zeg ik nu nog steeds, ‘HET KAN PRIMA’.

Of je het ook echt wilt, offline leven. Dat is een andere vraag, want de technologie brengt ons ook mooie dingen. Ik vergelijk het wel eens met een gasfornuis. Als je objectief hiernaar kijkt, zie je handig om mee te koken. Alleen kun je ook zien dat open vuur best gevaarlijk is. Want zie maar hoe er soms grote (bos)branden zijn aangemaakt door vuur. Betekend dit dan dat al het vuur verbannen moet worden? Of ligt het eraan hoe je het zelf gebruikt.

Gebruiken of worden gebruikt

Voor mij is dit precies het punt, hoe gebruik je de digitale middelen. Op zich is Facebook niet slecht, is je mobiele telefoon niet verslavend en is je mailbox niet een irritatie factor.

Toch ervaren veel van ons dit wel zo, mensen scrollen uren over Facebook (of Instagram, Twitter, Nieuwswebsites, Pinterest, etc.). En ze geven dan de schuld van al deze platvormen, omdat ze ons zouden manipuleren. En ja het klopt er zijn trucjes die jou steeds meer online proberen te houden. Denk bijvoorbeeld aan de meldingen die je elke dag hebt als je inlogt. Zelfs als er niets nieuws te melden is, krijg ik toch nieuwe meldingen.

En ja ook je mobiel kan als verslavend worden ervaren, maar zo is het ook met drank, drugs, seks en vele andere middelen. Alleen zijn al deze middelen van zichzelf niet verslavend, ze bestaan gewoon. Alleen wij als mensen laten ons verslaafd worden. Toch als ik om mij heen kijk, zie ik niet allemaal drugsverslaafden of alcoholisten. Juist niet, het zijn vaker de uitzonderingen dan de regel.

En ja je mailbox kun je een irritant iets vinden, maar misschien vond jij vroeger de brievenbus ook wel irritant. Of dat iemand aan de deur kwam, om iets te verkopen, vragen of gewoon voor de gezelligheid.

Wat zijn de echte vragen?

Ik snap dat we al deze dingen ervaren zoals ze zijn, maar wat als we eens objectief gaan kijken. Wat gebeurt er nu echt.

 

Waarom zit jij te scrollen op je sociale media?

Waarom voel jij je verslaaft aan je mobiele telefoon?

En waarom irriteer jij je steeds aan je mailbox?

 

Juist deze vragen kunnen ons dichterbij onszelf brengen en ook bij de antwoorden die hier onder liggen, zodat we onze persoonlijke balans kunnen vinden.

 

Offline gaan kan altijd, het is een keuze.

Wanneer ga jij weer eens offline?

Over de schrijver
Reactie plaatsen