Wat gebeurt er over acht jaar
21 augustus 2018 

Wat gebeurt er over acht jaar

De toekomst

Wat gebeurt er over acht jaar, in 2020, als onze intelligente telefoons en onze andere 50 miljard apparaten via allerlei netwerken zijn verbonden?

Afgelopen week dook ik weer eens in het boek ‘De digitale afgrond’. En mijn oog viel op de volgende vraag: ‘Wat gebeurt er over acht jaar, in 2020, als onze intelligente telefoons en onze andere 50 miljard apparaten via allerlei netwerken zijn verbonden?’

Koelkasten die communiceren

Nu is dit nog maar 2 jaar verwijderd, wat gebeurd er dan? Of beter gezegd wat is er allemaal gebeurd. Er worden steeds meer apparaten verbonden aan het internet, nog meer apparaten communiceren met elkaar. Er zijn meer verbonden apparaten dan dat er mensen zijn. Ik hoor over koelkasten die bijhouden of je melk nog goed is, die nieuwe melk bestellen als deze over datum is. Een winkelservice die dan ook meteen de melk komt brengen, zodat jij die avond niet meer zonder melk hoeft te zitten.

Zelf iets doen?

Natuurlijk zeg ik ook WOW tegen deze dingen, dat we dit tegenwoordig ook kunnen. Voor onze zwakkeren, of mensen die ziek zijn is dit een hele mooie uitkomst. Alleen voor als fitte sterke mensen, wij kunnen zelf nog wel nadenken en onze melk halen. En wat mankeert er aan onze melk, als hij een beetje over datum is.

Ik zie ook steeds meer mensen die bij houden hoeveel stappen ze gezet hebben, hoeveel uur ze hebben geslapen en zelfs hoe goed ze geslapen hebben. Nogmaals allemaal geen probleem, als je dit daadwerkelijk ook nodig hebben. Alleen tegenwoordig is dit in mijn ogen meer een mode artikel. Zelf kan ik s’avonds wel bedenken of ik teveel, te weinig of genoeg stappen heb gezet. Of dat ik wel of niet goed geslapen heb. Dit voel ik meteen als ik wakker ben, mocht dit chronisch worden. Dan kan ik mij indenken dat je digitale middelen gebruikt, die je slaap bij houden. Zodat je kunt zien wat er precies gebeurd. Al denk ik daarbij ook dat de oorzaak vaak niet in de nacht ligt, dat dit meer in de dagelijks de dingen zit.

Bewustwording

Nu wil ik niet alleen afgeven op de vooruitgang, want ik ben juist een groot voorstander er van. Toch wil ik iedereen vragen om zelf af en toe na te denken of een stappenteller, of een slaapmeter je leven nu echt zoveel beter maakt.

 

Uit:

De digitale afgrond

Hoe de huidige sociale online revolutie ons eenzamer en hulpelozer maakt

(Andrew Keen)

Over de schrijver
Reactie plaatsen