Verslaafd aan social media.

Ben jij verslaafd?

Als ik op een verjaardag aan mijn vrienden de vraag stel, dan is het antwoord steevast ‘Nee’. Waar zou ik verslaafd aan moeten zijn? Wanneer ik daarop vraag of ik de mobiele telefoon een paar dagen mag weg stoppen, schieten bij mijn vrienden de adem in de keel, hun gezicht wordt rood en ze beginnen bijna te hyperventileren. De gedachte alleen al om een dag of langer zonder de mobiel te leven, boezemt veel angst in.

Het lijkt bijna op het kind in het volgende filmpje:


(animatie van een kind dat verslaafd is.)

Zoals je ziet is dit kind verslaafd aan gamen en online zijn, hoe zit dit met jou?

Want we twitteren, facebooken en appen er aardig op los. De hele dag komen de updates en tweets binnen en al deze prikkels zijn verslavend en leiden vaak tot nog mee online gedrag. Tot dat wij op het punt komen en socialbesitas ontwikkeld hebben. Social Besitas, is een verslaving aan social media. Het voortdurend checken van Social media doet een beroep op het beloningscentrum in je brein. Elke tweet of update levert weer een fijne kick op.

Socialbesitas

Met socialbesitas kan je je slecht concentreren, school- en werkprestaties schieten achteruit en je ligt in bed nog te woelen en te draaien. Snel even aan je vrienden laten weten! Socialbesitas kan zich ook uiten in fear of missing out, de angst om iets te missen van al dat leuks online. Of in ‘spookvibraties’, het voelen trillen van je telefoon terwijl er niks gebeurd. En het ultieme spookbeeld: ‘nomophobia’, de angst dat je smartphone het opeens niet meer doet.

Maar misschien is dat probleem, stiekem ook de oplossing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen