Tips hoe om te gaan met digitale middelen bij je kinderen
06 augustus 2019 
in Tips

Tips hoe om te gaan met digitale middelen bij je kinderen

Veel ouders worstelen ermee, hoe zorg ik ervoor dat mijn kind niet verslaafd raakt aan het internet.

Hierbij 7 tips om hier mee om te gaan

1. Maak duidelijke afspraken over mediagebruik.

Je kind heeft behoefte aan afbakening, daar voelt hij zich het veiligst bij. Stel dus heldere regels en een tijdslimiet op, en handhaaf die consequent.

2. Wees je bewust van wat je kindje wel en niet begrijpt.

online zijn is meer dan begrijpen hoe een smartphone aangaat en hoe je een app opent. Je kind heeft jou nodig om functies en risico’s uit te leggen, media te duiden en in te grijpen als er iets misgaat.

3. Gebruik digitale media niet als ‘zoethoudertje’.

Mediagebruik is voor kinderen vooral zinvol als jij er als ouder actief bij betrokken bent. Praat met je kind over het verhaal of laat hem het spelletje uitleggen. Zo is digitale media een toevoeging in plaats van een vervanging.

4. Geef zelf het goede voorbeeld.

Wees je bewust van je eigen mediagebruik. Uit het onderzoek van Netwerk Mediawijsheid blijkt dat 22% van de ouders hier moeite mee heeft. Vind jij het vaak lastig om je telefoon weg te leggen en speel je regelmatig voor het slapengaan een spelletje? Dan is het moeilijker voor je kind om te accepteren dat hij dat niet mag.

5. Zorg voor veilige apparatuur.

Pas de instellingen van tablets en smartphones aan zodat ze geschikt zijn voor kinderen. Door filters en parental controls te gebruiken, voorkom je dat je kind dingen te zien krijgt waar hij nog niet aan toe is.

6. Gebruik media het liefst samen.

Op die manier heb je wat controle over de beelden waar je kind aan wordt blootgesteld. Bovendien kan je uitleg geven of hem geruststellen als het toch een beetje te spannend is.

7. Laat ook zien dat digitale media leuk zijn.

Mediawijsheid betekent ook dat je weet wat er allemaal mogelijk is. Laat je kindje eens videobellen met opa en oma als ze op vakantie zijn, of maak samen selfies met grappige filters. Door de leuke én de minder leuke kanten te laten zien, wordt je kleine vanzelf wegwijs.

Bron: https://www.24baby.nl/peuter/vrije-tijd-feest/mediawijsheid/

Over de schrijver
Reactie plaatsen