EEN SCHREEUWENDE HUISGENOOT KWAM DE MOBIEL BRENGEN

EEN SCHREEUWENDE HUISGENOOT KWAM DE MOBIEL BRENGEN

20 in de serie “van 100 naar 10”

 

De 21-jarige Evelien staat al bij de deur te wachten als ik aankom. De studente woont met elf mensen in een huis. In de keuken tref ik een gezellige rommel, overal staan spullen. Het bed in haar lichte kamer neemt bijna de helft van de ruimte in beslag. Op een tafeltje liggen laptop en mobiel.

Al drie keer gebeld!

Evelien studeert voor docent biologie. Ze is altijd veel bezig met haar telefoon en internet en vraagt zich af of ze mij wel kan helpen. De studente vertelt dat ze nooit ver van haar mobiele telefoon vandaan is. Laatst was ze haar mobieltje beneden vergeten. Een huisgenoot kwam schreeuwend de trap opgelopen. Evelien was al drie keer gebeld. Ze had een belangrijke oproep gemist. Dat zal haar nu niet meer overkomen.

Internet helpt tijdens het koken

‘Een gemiddelde gebruiker’, noemt Evelien zichzelf. “Er zijn in dit huis mensen minder, en mensen meer met hun telefoon bezig.” Een huisgenoot heeft al drie weken geen WhatsApp, wat Evelien toch erg lastig lijkt. “Je kunt dan niet laten weten of je mee-eet, en ook niet meebeslissen over wat er gegeten zal worden.” Evelien gebruikt internet tijdens het koken, het roken en andere momenten. Samen met haar huisgenoten kijkt ze regelmatig naar vloggers. “Een beetje onzin om naar hun leven te kijken. Het is best grappig, maar ik heb zelf een hartstikke leuk leven.”

Even de berichtjes controleren

Sinds Evelien een moderne smartphone heeft, belt ze minder, maar is ze wel vaker bezig met haar telefoon. Het begint al in de ochtend, wanneer ze wakker wordt. Het eerste dat Evelien dan doet: de berichtjes controleren. Daarna scrolt ze door Facebook. “Dat wordt wel minder. Ik vind de filmpjes die daar voorbijkomen niet meer zo boeiend.”

Afgeleid door de mobiel

Aan de verschillende geluiden hoort Evelien of er een groeps- of privébericht binnenkomt, of een mail. ‘s Nachts hoort ze dit ook vaak, maar doet ze er verder niets mee. Alleen bij een privébericht wil ze nog weleens kijken. Als ze naar bed gaat, zet ze haar mobiel vaak op stil. Door het oplichtende scherm heeft ze alsnog vaak de neiging om haar telefoon op te pakken.

Zonde om de hele dag op Facebook te zitten

Tijdens het studeren staat haar telefoon op stil, met het hoesje dicht en op z’n kop. Het liefst stopt ze haar mobiel in haar tas; pas dan kan ze ‘m echt vergeten. Evelien probeert een goede scheiding te creëren tussen studeren en het gebruik van haar mobiel en social media. Ze probeert pas in een pauze te reageren op berichtjes, of op Facebook te kijken. Ze vindt het zonde van haar tijd als ze dit tijdens haar studietijd doet. “Dan had ik net zo goed thuis op bed kunnen blijven liggen.”

Zoeken naar de mobiel

Als ze bij haar familie in Zeeland is, gebruikt ze haar telefoon veel minder. Ze is daar vaker buiten en geniet van haar familie, waardoor ze het ding amper mist. “Soms moet ik dan zelfs zoeken naar mijn mobiel.”

Bewustzijn creëren

Haar tip: wees je bewust van je internetgedrag. Door het interview denkt ze al meer na over haar eigen gebruik. Ze grapt dat ik heel Nederland maar moet interviewen om bewustzijn te scheppen.

366 dagen Digiminderen

In Johan zijn jaar offline, interviewde hij mensen van verschillende leeftijdcategorieën. Hij wilde horen hoe mensen de online en offline wereld ervoeren en wat ze hier van vonden. Met zijn eigen ervaringen en tips bundelde hij deze verhalen in zijn boek “366 dagen digiminderen”. Vond je dit een interessant verhaal en wil je meer lezen, bestel dan nu je boek “366 dagen digiminderen”, tot 25 april 2018 met pre-sale korting.

366 dagen digiminderen

 

Wat vond je van dit stuk? Laat je reactie achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen