Offline

Johan van Houten vond dat hij verslaafd was aan zijn telefoon en ging een jaar offline.

Zelf heb ik dat ook geprobeerd. Niet een jaar, maar twee dagen. (door Birthe Poot)

 

‘Toen ik aankondigde dat ik een jaar offline ging verklaarde mensen mij voor gek. Maar vroeger deden we toch ook alles zonder telefoon? Waarom zou het me nu dan niet lukken? In drie weken bereidde ik alles voor, ik liet een vaste telefoon aanleggen en zei al mijn abonnementen op. Dat klinkt trouwens makkelijker dan het is. Bedrijven vinden het namelijk maar raar dat je alleen een vaste telefoon wilt en geen tv en internet. Toen het eindelijk zover was en alles uit stond, had ik een voetbalwedstrijd. Ik was nog wel zo slim geweest om het adres op te schrijven, maar ik was vergeten een kaart aan te schaffen. Uiteindelijk kwam ik een half uur te laat, maar ik mocht nog net meedoen.

De eerste paar weken had ik het gevoel dat ik op vakantie was, zoveel rust.’

 

Afkickverschijnselen

‘Na twee maanden kreeg ik last van afkickverschijnselen. Ik stond in de supermarkt in de rij voor de kassa, ineens voelde ik mijn mobiel trillen in mijn broekzak. Dat kon helemaal niet want mijn telefoon lag al twee maanden in een kluis. Toen het later nog een keer gebeurde en ik mijn hele broek omgekeerd had, omdat ik dacht dat iemand een grap met mij uithaalde, dacht ik dat ik gek aan het worden was. Nadat een therapeut zei dat dit heel normaal was, heb ik het nog een paar keer gevoeld.’

 

Balans vinden

‘Ik weet nu dat ik het kan, ik kan een jaar helemaal offline. Maar ik zou het niet zo snel nog een keer doen. Wel zet ik mijn telefoon na werkuren weer uit en in het weekend gebruik ik hem ook bijna niet. Het belangrijkste is dat je balans vindt dat bij je eigen leven past. Dat je niet alleen maar naar je telefoon kijkt, maar ook eens om je heen.’

 

Tip

‘Als ik een tip moet geven aan iemand die een jaar offline wilt? Doe het niet! Nee, uhm. Als je offline wilt moet je het gewoon doen, niet teveel over nadenken en je vooral niet druk maken om wat andere mensen ervan vinden.’

 

2 dagen offline

 Zelf ben ik dus twee dagen offline gegaan, op vrijdag en zaterdag. Vrijdag vond ik het moeilijkst. Ik zit op een opleiding waar je eigenlijk niet zonder internet kan, dus vooral de leraren vonden het maar ingewikkeld.

 

Stress

Ik had de eerste paar uur enorm veel stress. Want wat was mijn rooster eigenlijk? Wat als de bus plotseling niet rijdt? (Dat laatste is nog nooit gebeurd, maar als je zonder internet zit denk je ineens over dit soort dingen na…) Als je er even langer over na denkt dan slaat dit helemaal nergens op. Want wat was er gebeurd als al mijn lessen waren uitgevallen? Dan was ik naar school gegaan erachter gekomen dat de lessen niet door gingen en weer naar huis gegaan. En wat was er gebeurd als mijn bus plotseling niet reed? Nou dan had ik een bus later genomen en was ik waarschijnlijk een half uurtje later geweest. Niet leuk maar is het het einde van de wereld? Nee absoluut niet.

 

Lekker rustig

Na een halve dag begon ik meer te ontspannen. Het vervelendste vond ik dat ik niet wist hoe laat het was. Mijn horloge staat namelijk al twee jaar stil en natuurlijk had ik niet van tevoren even bedacht dat het misschien wel handig was geweest om even die batterij te vervangen.

Dag twee was helemaal relaxed. Ik had eindelijk weer eens tijd om dat boek, dat al een half jaar op de boekenplank lag te verstoffen, te lezen. Ik hoefde even helemaal niks.

 

Ik heb er sowieso geen moeite mee om mijn telefoon even weg te stoppen, maar ik vind het toch wel prettig om hem bij me te hebben. Ik vind het namelijk wel fijn om gewoon dingen op te kunnen zoeken.

Ik zou het prima nog een keer kunnen doen, twee dagen offline. Maar dan maar niet meer in een schoolweek. In de vakantie ga ik wel proberen om wat langer dan twee dagen offline te zijn. Als ik op het strand lig ergens in Griekenland heb ik toch geen telefoon nodig.

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen