MOET JE NOGMAALS AFSCHEID NEMEN?

100 in de serie “van 100 naar 10”

De oudste persoon die ik interview is de bijna 100-jarige Pieter Mulder, geboren op 27 maart 1916 in Waddinxveen. Voor zijn 99-plus zit hij er nog opvallend vitaal en vrolijk bij. Als ik hem het project Digiminderen uitleg, en vertel dat ik een jaar offline probeer te leven, krijg ik een bulderende lach als reactie. Maar een jaar? Waarom niet langer, hij is zijn hele leven al offline. Volgens meneer Mulder mis ik niets als ik na een jaar besluit om door te gaan met mijn offline bestaan. Aan sociale contacten geen gebrek. Wel vindt hij dat het ‘ouderwetse’ gevoel een beetje verloren gaat. Vooral op straat, waar mensen met oordopjes in en hun gezicht gericht op een beeldscherm lopen en fietsen. “Zelfs al vroeg in de ochtend. Wie heb je op dat tijdstip iets te vertellen? Of moet je nogmaals afscheid nemen van je vrouw?”

Kunnen we nog nadenken

Op verjaardagsfeestjes ergert hij zich aan de gasten die druk doen met hun mobieltje. Hij staat op en doet een voorovergebogen, typende persoon na. “Dit gebeurt zelfs in de winkel. Dan kunnen ze even niets vinden en berichten ze meteen het thuisfront. Belachelijk, je kunt toch zelf wel een beetje nadenken?”

Gebruik je verstand

De heer Mulder is streng. Bij hem thuis moeten (klein)kinderen hun telefoon wegleggen, en gewoon met hem in gesprek gaan. “Ze vinden het lastig, maar doen het wel. Het is de taak van ouderen en ouders om jongeren te leren omgaan met internet. Zij denken helemaal niet aan de toekomst. Gebruik je verstand als je internet gebruikt.”

School en internet

Het gebruik van een mobiele telefoon binnen de schooldeuren? Nee, hij is niet tegen internet, alleen tegen overmatig gebruik ervan. Hij vindt het een goed idee om mensen bewuster te maken van hun mobiele gebruik. Zolang ik maar de goede en minder goede kanten belicht. Zelf heeft hij laatst nog een beroep gedaan op dat mooie stukje techniek. Hij vroeg zijn zonen om voor hem klasgenoten van de vroegere mulo op te zoeken, om elkaar nog eens te zien of te spreken. Helaas is dat niet gelukt; zijn klasgenoten zijn allemaal overleden.

366 dagen Digiminderen

In Johan zijn jaar offline, interviewde hij mensen van verschillende leeftijdcategorieën. Hij wilde horen hoe mensen de online en offline wereld ervoeren en wat ze hier van vonden. Met zijn eigen ervaringen en tips bundelde hij deze verhalen in zijn boek “366 dagen digiminderen”. Vond je dit een interessant verhaal en wil je meer lezen, bestel dan nu je boek “366 dagen digiminderen”, tot 25 april 2018 met pre-sale korting.

366 dagen digiminderen

 

Wat vond je van dit stuk? Laat je reactie achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen