Kinderen voor Kinderen over telefoon gebruik
21 juni 2017 

Kinderen voor Kinderen over telefoon gebruik

 

Wie is er niet mee opgegroeid, Kinderen voor kinderen. Kinderen voor Kinderen maken kinderliedjes over de alledaagse dingen. Ik weet nog goed dat ik vroeger altijd luisterde naar ‘Op een onbewoond eiland’ dat was een van mijn favorieten.

 

Nu hoorde ik afgelopen week het nummer ‘Je staart weer naar je telefoon’. Over een moeder die verslaafd is aan de telefoon, dat ze steeds op Whatsapp zit of dat vader en moeder geen spelletjes meer spelen. En eerlijk gezegd zie ik dit steeds vaker om mij heen. Ouders die nog even dat laatste werk mailtje beantwoorden, het verjaardagscadeau van broer Piet via hun mobiel regelen of de dat ze de aandelen koers online bijhouden.

 

Kinderen leren van ouders

Veel ouders vergeten dat kinderen leren van hun ouders. Kinderen schreeuwen steeds meer om aandacht en sluiten zich af in hun eigen mobiel of ze vragen steeds meer om negatieve aandacht. Als jij als ouder 50% van de tijd op je mobiel bezig bent, dan kan het zo zijn dat je kind 100% van de tijd op zijn mobiel bezig is. Nu krijg ik vaak als reactie, wat moet ik dan als ouder? Moet ik ze de online wereld verbieden en zelf ook een nomade worden?

 

Natuurlijk moeten de kinderen van tegenwoordig de technologie wel snappen om mee te doen, toch denk ik dat ouders de kinderen een vorm van bescherming moet geven. Een veilige haven, waarin aandacht voor het kind altijd voorop staat. Hieronder volgen 3 tips, die hierbij kunnen helpen.

Tijdens de maaltijd doet iedereen zijn mobiele telefoon weg

Zorg dat het de norm wordt, dat je tijdens het eten iedereen zijn telefoon in een bak legt. (Deze zou je zelf nog kunnen maken samen met je kinderen)

Dit zorgt voor meer verbinding tijdens het eten en ook neemt je lichaam meer stoffen op van het voedsel van wat je binnenkrijgt als je hier meer met aandacht eet.

Op de slaapkamers geen mobiele telefoon

Als iedereen naar zijn slaapkamer gaat, leggen we de telefoon in de woonkamer aan de lader. Zodat iedereen een goede nachtrust heeft en niet gestoord wordt in zijn slaap.

Plan een Quality dag

Plan eens per maand (of vaker) een dag waarin je als gezin tijd voor elkaar hebt. Die dag is gezinsdag, waarin de mobiele telefoon en het internet niet gebruikt wordt.

 

Ben jij een papa of mama uit dit filmpje?

Het is belangrijk dat je deze regels invoert in overleg met het kind. Je moet zelf ook consequent zijn, dus niet je telefoon meenemen in de slaapkamer of je telefoon uitzetten tijdens het eten. Kinderen volgen immers je voorbeeld.

Als je deze regels opvolgt, dan zal jij niet de Mama en Papa uit het lied ‘Je staart weer naar je telefoon’ worden.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen