Wat is digiminderen?

Digiminderen is ontstaan vanuit een project om een jaar lang offline te leven. De maatschappij is tegenwoordig gericht op altijd bereikbaar zijn, mede door de komst van de mobiele telefoon. De mobiele telefoons zijn tegenwoordig gewoon mini computers die je elk moment bij je draagt. Hierdoor ben je altijd online en bereikbaar, waardoor je erg geleefd word door je telefoon.

Ik, Johan van Houten, heb een enorme last ervaren om altijd bereikbaar te zijn. Op een bepaald moment voelde ik me echt verslaafd aan mijn telefoon en internet. Dat was het moment dat ik besloot om een jaar offline te gaan. Geen smartphone, geen e-mail, geen internet. Gewoon back to basic, terug naar de post en een thuistelefoon met andwoordapparaat.

In mijn jaar offline leven, heb ik veel geleerd over het altijd bereikbaar zijn, verwachtingen van anderen en heb ik vooral veel rust ervaren. Tegenwoordig ben ik weer online, ik combineer het beste van twee werelden. Ik gebruik het internet weer als de grote zoekmachine waar het voor gemaakt is, social media is een manier om contacten te bevoorderen en onderhouden.

De lessen die ik heb geleerd van een jaar offline leven, die wil ik delen. Vanuit daar is Digiminderen ontstaan. Wij geven workshops om meer rust te vinden in je leven. Dit doen we onder andere door je bewust te maken van je gebruik van telefoon, internet en social media. Het leven is tenslotte al digitaal genoeg.
Reactie plaatsen