EEN JAAR OFFLINE IS BEST WEL KNAP

10 in de serie “van 100 naar 10”

Ik spreek Nienke (15) en Marten (11) samen over hun online en offline leven. Nienke volgt het voortgezet onderwijs, Marten zit in zijn laatste jaar van de basisschool.

Even offline

Als ik vraag of ze nog zonder internet of mobiel kunnen, geeft Marten als eerste antwoord: “Best een paar uur, hoor.”

Telefoon in de hand

Toch blijkt dat Marten wel een tijdje langer zonder kan. Een paar dagen, of zelfs een kleine week. In de zomer is hij veel buiten. ’s Winters denkt hij niet dat hem dat gaat lukken. Dan gamet hij graag, en daarvoor moet je online zijn. Nienke lijkt het moeilijker; ze zit veel met haar telefoon in de hand. Alleen niet in de klas, want daar gelden duidelijke regels.

Hoe kom je offline in contact?

Marten en Nienke snappen allebei wel dat het niet goed voor je is om te veel met je mobiel of internet bezig te zijn. Toch vinden ze het ook wel superhandig om snel een berichtje te versturen of een spelletje online te spelen. Dat ik een jaar lang offline ben geweest, vinden ze best knap. “Hoe kwam je in contact met mensen, lukt dat wel zonder mobiel?” Marten heeft mij met Digiminderen op televisie gezien. “Tof dat je daardoor nog veel meer mensen hebt kunnen bereiken.” Hij vraagt zich af of ik, als het jaar om is, niet langer door zou willen gaan.

366 dagen Digiminderen

In Johan zijn jaar offline, interviewde hij mensen van verschillende leeftijdcategorieën. Hij wilde horen hoe mensen de online en offline wereld ervoeren en wat ze hier van vonden. Met zijn eigen ervaringen en tips bundelde hij deze verhalen in zijn boek “366 dagen digiminderen”. Vond je dit een interessant verhaal en wil je meer lezen, bestel dan nu je boek “366 dagen digiminderen”, tot 25 april 2018 met pre-sale korting.

366 dagen digiminderen

Wat vond je van dit stuk? Laat je reactie achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen