IK BESCHERM MIJN EIGEN ZIJN

70 in de serie “van 100 naar 10”

 

Voor een interview in Mijnsheerenland onder de rook van Rotterdam moet ik zonder navigatie zelf bedenken hoelang ik erover doe om daar te komen. Ik schat een uurtje en ga vrolijk op pad. Ik bestudeer onderweg nog een keer de kaart, maar rijd alsnog fout, waardoor ik flink moet omrijden. Ik heb geleerd om te lachen om dit soort stommiteiten en rijd rustig verder. Twintig minuten later sta ik bij het informatiepunt waar ik de straat wil opzoeken. Een dame op de fiets vertelt mij, nog voordat ik goed kan kijken al, hoe ik moet rijden. Ik heb haar nog nooit gezien, maar zij weet wel wie ik ben. “Je hebt een afspraak met Charles Kemper, toch? Dan moet jij Johan zijn, die jongen zonder internet en mobiel.” Verbijsterd kijk ik haar na als ze wegfietst en grinnikt. Is dit dorp zo klein dat iedereen alles van elkaar weet, of zou ze zijn echtgenote zijn?

Dat is inbreuk op mijn zijn

Charles Kemper ontvangt mij in een prachtige tuin. Ontspannen vertelt hij dat hij geen iPhone gebruikt. “Dat is inbreuk op mijn zijn. Ik wil zelf bepalen wanneer ik informatie krijg, of zoek het op een eigen moment op.”

heb je 100% de aandacht

Net als de andere geïnterviewden voor mijn boek vindt hij het vervelend als mensen de hele tijd met hun mobiel bezig zijn. Helemaal als ze ergens op visite zijn. Hij ziet dit als weglopen tijdens een gesprek; dan heb je ook niet de volle honderd procent aandacht voor een gesprek. “Je krijgt dan toch het gevoel dat mensen er maar voor de helft bij zijn.” Als Charles in zo’n discussie verzeild raakt, haakt hij af.

Het tastbare is echt.

Charles vindt het helemaal niets dat de overheid mensen dwingt om zaken digitaal te regelen. Die dwang stoort hem het meest en hij verzet zich ertegen. Vaak belt hij om papieren formulieren aan te vragen, wat gelukkig meestal lukt. ‘Een onzichtbaar gevaar’ noemt Charles de digitalisering. “Waar is het tastbare, wanneer weet je of iets echt is.?”

Nog een tip

Aan het einde van het gesprek geeft Charles nog een tip. Hoe kun je goed omgaan met je mobiele telefoon en internet? “Gebruik de functies waarvoor ze bedoeld zijn. Navigatie is superhandig om ergens te komen. Gebruik de mobiel om bereikbaar te zijn. Bepaal zelf hoe, waar en wanneer je dit doet.” Charles legt zijn telefoon vaak aan de kant en raadt dit anderen ook aan. “Het geeft zoveel meer rust. Je kunt altijd controleren of je iets gemist hebt.”

366 dagen Digiminderen

In Johan zijn jaar offline, interviewde hij mensen van verschillende leeftijdcategorieën. Hij wilde horen hoe mensen de online en offline wereld ervoeren en wat ze hier van vonden. Met zijn eigen ervaringen en tips bundelde hij deze verhalen in zijn boek “366 dagen digiminderen”. Vond je dit een interessant verhaal en wil je meer lezen, bestel dan nu je boek “366 dagen digiminderen”, tot 25 april 2018 met pre-sale korting.

366 dagen digiminderen

 

Wat vond je van dit stuk? Laat je reactie achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen