Iedereen zit voorover gebogen op zijn mobiele telefoon

Iedereen zit voorover gebogen op zijn mobiele telefoon

Vandaag zijn we bij Albert Stoker die veehouder is en samen met zijn broer een boerderij onderhoudt met 200 koeien. Vroeger moest hij dagelijks de koeien melken en tegenwoordig doen de melkrobots dit voor hem. Nu moet hij dus wel veel meer op de hoogte zijn van alle mogelijkheden die de programma’s hem bieden. Zo kan hij live overzichten bekijken hoe het met een bepaalde koe gaat. Terwijl hij in het verleden dit zelf moest zien met het boerenverstand.

Hierdoor kan hij gemakkelijker iemand anders inzetten om de boel in de gaten te houden. Toch blijft het zo dat de boer zelf nodig is, iemand die verstand heeft van koeien en op andere manieren aan het dier kan zien of en wat er aan de hand is.

Gelukkig kan Albert nu wat flexibel met zijn tijd om te gaan, zo kan hij tegenwoordig eventueel tot 08.00 uitslapen.

Als er een storing of bijzonderheid is, dan krijgt Albert via zijn telefoon hier melding van. Waarbij hij dan op afstand kan kijken wat er gedaan moet worden. Waarna hij zelf of iemand er heen kan sturen om het probleem op te lossen. Een voordeel van al deze techniek is dat het runnen van een boerderij hiermee minder fysiek is geworden. Dat verlicht het werk van de veehouder wel met deze nieuwe technieken.

Prive leven

Qua digitaal leven in zijn privé leven, heeft hij in het verleden wel gemerkt dat chatsites niet veel toevoegen aan zijn leven. Zijn huidige vrienden en kennissen zijn belangrijker voor hem dan onbekenden op een chatsite. Hij gebruikt daarom de Whatsapp om in contact met elkaar te blijven. Als ik hem vraag of hij hierdoor niet veel dingen mist in zijn leven, geeft hij aan dat hij hier geen last van heeft.

Albert geen aan dat het hem opvalt dat mensen steeds meer met de telefoon bezig zijn. Vroeger als je bij de huisarts kwam, dan maakte je een praatje. Meestal niet waarom je er bent, maar over het weer of iets wat er net gebeurd was. Tegenwoordig ziet hij dit niet meer, iedereen zit voorover gebogen op zijn mobiele telefoon. Je kunt je dan verschuilen achter de telefoon volgens Albert. Een voordeel van de digitalisering is het afnemen van criminaliteit. Omdat jongeren veel meer bezig zijn met hun mobiele telefoon en het internet.

Toekomst

De mentaliteit van de maatschappij ziet hij wel veranderen door de tijd heen. Vroeger gingen ze in het weekend op stap en na 4 uurtjes slaap gingen ze gewoon weer aan het werk. Terwijl hij tegenwoordig ziet, dat de mensen dan bijna het hele weekend nodig hebben om te rusten. Dit vind hij wel een vreemde verandering. Of dit door de digitalisering komt dat weet hij niet.

Wil je het hele interview zien of luisteren, klik dan hieronder op het filmpje of het audio bestand.

Over de schrijver
Reactie plaatsen