Gut your guts

Doen wat je moet doen

Mijn docent Hilde Bolt, van mijn jaar opleiding, lichaamsgericht werken heeft een jaar geleden het boek ‘Get your guts, je instinct als kompas’ geschreven.

Afgelopen week heb ik hem er weer eens bij gepakt, wat een fijn boek is dit. Voor mij is het erg herkenbaar. Door onze manier van leven, raken we langzaamaan steeds meer verwijderd van de natuur en van ons instinct.

We leven in een wereld waar we steeds meer elkaars leven volgen, zien hoe mooi de ander zijn leven leidt. En hoe je leven er misschien ook uit zou kunnen zien. In het boek, las ik de volgende passage.

‘Begeerte is een sterk verlangen dat ons er toe drijft te willen wat we bij andere mensen zien.’

En even later

‘Begeerte, het verlangen naar wat anderen ons voorhouden, is dus niet specifiek iets van onze tijd, wel is het in onze tijd verworden tot een dodelijk gif.’

 

Vroeger en nu?

Je ziet dus, dat dit niet iets nieuws is. Iets begeren bestond al in oudheid. Alleen tegenwoordig kun je alles zien wat er op de wereld is en wat je niet hebt en dus kunt begeren. Soms merk ik dit ook aan mijzelf, ben ik met vrienden een dagje weg. Heb ik een leuke dag, waarbij we lekker hebben gegeten en goede gesprekken hebben gevoerd. Kom ik later thuis, kijk ik toch even online. Wat zie ik, foto’s van een leuk evenement aan de andere kant van de stad of de kennis die nu aan het duiken is in Australie. En dit doet gewoon iets met mij, of ik dit nou wil of niet. Ik merk dat ik ga twijfelen aan mijn avond, of ik niet veel beter ook kan gaan reizen, of dan tenminste naar dat evenement had kunnen gaan.

Hierdoor kom ik een begeerte spiraal die niet echt helpend is. Voor mij is op dit soort moment het beste om uit deze online bubbel te stappen en mij te focussen op de dingen waar ik die dag dankbaar voor ben geweest en nog steeds ben. Al na enkele minuten voel ik mij weer kalm en geniet ik van de mooie dag.

 

Wil je dit ook eens proberen? Ik heb nu een dankbaarheids box ontworpen. stuur een mailtje, voor meer informatie.

Ook gun ik jullie allen om ooit het boek ‘Get your Guts’ te lezen. Het heeft mij geholpen om mijn ogen te openen.

 

Uit:

Get your guts

Je instinct als kompas

(Hilde Bolt)

Over de schrijver
Reactie plaatsen