Genieten van de natuur, dat is pas mooi
15 maart 2020 

Genieten van de natuur, dat is pas mooi

Hoe gaat de Friese Jan om met zijn smartphone en sociale media?

Bootje varen en fietsen.

Van een mooie zonsondergang maakt Jan mooie foto’s en deze plaatst hij dan op zijn sociale media. En hij kijkt zelf in de ochtend en de avond even op de sociale media wat er allemaal is gebeurd. En als hij bij vrienden is kijkt hij tegenwoordig niet meer veel op zijn telefoon. Vroeger deed hij dit wel vaak, hij vond zichzelf vroeger verslaafd aan zijn mobiele telefoon. Tegenwoordig laat hij net zo gemakkelijk zijn telefoon in de auto liggen, dan heeft hij er ook geen last van.

Sinds hij het boek ‘366 dagen Digiminderen’ van Johan van Houten heeft gelezen, helpt het wel. Hij kijkt nu anders aan tegen het steeds maar online zijn aan. Hij vind het belangrijker om met andere mensen te communiceren, in plaats van steeds op zijn telefoon te kijken. En als Jan gaat varen, dan geniet hij van de natuur en de mensen om zich heen. Het valt mij op dat elke keer als we mensen tegen komen in de boot, Jan vriendelijk deze mensen groet.

De jeugd van tegenwoordig is wel veel online en bezig met de telefoon. Jan snapt wel dat ze dit doen, want hij deed het zelf ook wel veel. Hij vond zelf messenger van Facebook leuk, steeds gesprekken met andere mensen. Nu gebruikt hij meer Whatsapp hiervoor, al doet hij dit wel een stuk minder. Als Jan zijn mobiel moet inleveren voor een tijdje, zou hij dat niet zo erg vinden. Als Jan gaat bootje varen, doet hij dit vaak zonder zijn mobiel. Want op het water is het veel leuker om te genieten van alles wat hij ziet.

Als we een uurtje hebben gevaren mag ik ook nog even aan het roer, ik zie dat ik opeens meer contact heb met andere mensen. Als schipper groeten ze mij allemaal en het valt me op dat niemand met zijn telefoon bezig is. En ik, ik geniet ook van de mooie natuur en de omgeving om mij heen. Wie heeft nou de telefoon echt nodig op het water?

Het hele interview kun je kijken op:

Of luisteren via:

 

Vandaag was ik in gesprek met Jan Wynia, welke mij meenam op het water in het mooie Friesland.

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen