Een jaar offline, Persbericht

Kan je nog meedraaien zonder internet?

Utrecht, 25 april 2015

Vandaag, om 12.00 uur, trekt de Utrechtse Johan van Houten de stekker eruit. Hij gaat een jaar lang offline leven. Geen internet, geen mobiele telefoon en geen iPads. Even geen Whatsappjes, viral filmpjes en of zijn Facebook checken. “Ik wil weten of het nog kan”, aldus van Houten. “Is het mogelijk om mee te draaien in de huidige maatschappij zonder gebruik te maken van het internet?”

Als Johan door Utrecht fietste, zag hij de helft van de mensen met dopjes in de oren. Bellend of luisterend naar muziek. “Mensen die in hun eigen bubbel zitten en zich afsluiten van de wereld om zich heen”, volgens Johan. ‘s Avonds zag hij in de kroeg dat veel mensen hun mobiele telefoon binnen handbereik op tafel hadden liggen. “Is dat nodig? Waarom doen mensen dat? Zijn ze bang om uitgesloten te worden? Kunnen ze nog wel zonder?”

Voorbeelden als deze zette Johan aan tot het nemen van een interessant besluit. Hij gaat een jaar offline leven. Van zaterdag 25 april 2015 uur tot maandag 25 april 2016 zal hij zijn mobiele telefoon, internet modem en computer opsluiten in een kist en leven zonder deze dingen.

“Het is natuurlijk makkelijk om dan op de bank te gaan liggen en een jaar later te zeggen; tadaa, gelukt. Maar dat is niet hoe ik het aan wil pakken.” Johan zal zijn baan behouden, hij heeft een eigen bedrijf en werkt daar als loopbaan coach, en zijn sociale leven oppakken zoals hij het nu ook doet. De problemen die hij tegenkomt zal hij aanpakken en onderzoeken. Kan je bijvoorbeeld nog je belastingaangifte op papier doen? En heb je nog steeds contact met al je vrienden en kennissen? Hoe weet je wanneer de trein vertrekt?

Met dit project hoopt de Utrechter zelf meer inzicht te krijgen in de voor- en nadelen van internetgebruik en wil hij proberen mensen meer bewust te maken van hun eigen gebruik. Op www.digiminderen.nl kunnen geïnteresseerden hem tot 25 april steunen. “Zelf ben ik uiteraard niet via de website te benaderen en te volgen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de papieren nieuwsbrief en mij per brief benaderen.” De gelukswensen, vragen en uitnodigingen kunnen verstuurd worden naar:

Digiminderen:
Livingstonelaan 488,
3526 JB, Utrecht.
030-267 13 50

Over de schrijver
Reactie plaatsen