Digiminderen

Consuminderen, minimaliseren en ontspullen zijn woorden die ik de laatste tijd vaak tegenkom. Op diverse andere blogs van mij hebben jullie er al over kunnen lezen. Uiteindelijk levert minder (spullen) juist méér op!

Nu kwam ik afgelopen week in dit verband een ‘nieuwe’ term tegen. Althans, ik had de term DIGIMINDEREN nog niet gehoord (en deze uitspraak zelfs niet gelezen in ‘Ontketen je brein’ van Theo Compernolle)
De benaming is treffend gekozen. Je hoeft er niet lang over na te denken wat het betekent. Toen ik even verder zocht, kwam ik zowaar een website tegen met deze naam en de beheerder van deze site – Johan van Houten (32) – is bezig met een experiment. Eén jaar zonder internet! Over 3 dagen is zijn internetloze jaar voorbij en kunnen we zijn bevindingen lezen op zijn site en vermoedelijk ook in diverse dagbladen en tijdschriften. Ik ben reuze benieuwd. Wat zou het hem nog meer opgeleverd hebben dan alleen stapels post?

Op de website van de Utrechter staat: ‘Wat is de invloed van internet in ons leven? Is internet slecht? Heb je zelf nog wel parate kennis of doet Google al jouw denkwerk? Spelen kinderen nu nog wel buiten? Of is internet een moderne bron van informatie en een gemakkelijk communicatiemiddel dat we kunnen gebruiken? Wat leer ik van een leven zonder internet?’

Ben jij ook benieuwd wat een jaar zonder internet met je kan doen? Lees het komende week opwww.digiminderen.nl of volg Johan binnenkort weer op Twitter of Facebook.

Hij zal er ongetwijfeld uitvoerig over vertellen. In een interview vertelde hij er het volgende over:

Ik ga een jaar zonder internet leven en zonder mobiele telefoon. Ik wil zien of dat nog kan. En ook om voor mezelf iets meer rust en focus te creëren. Maar het liefst wil ik mensen bewust maken van hun internetgedrag. Ik hoop dat mensen na gaan denken over hoe ze met internet omgaan. Ik heb al jaren het gevoel alsof mensen minder contact met elkaar hebben. Ze hebben meer contact, maar meer oppervlakkig en ik ben meer van het diepere contact. Ik merk dat de behoefte er wel naar is: mensen hebben meer stress en zijn meer afgeleid door al die communicatiemiddelen. Met dit project hoop ik voor mezelf meer rust te vinden. Uiteindelijk hoop ik mensen tips te geven hoe ze met simpele trucs minder met internet bezig kunnen zijn. Door bijvoorbeeld WhatsApp minder te gebruiken en Facebook minder te checken.

Het is overigens niet de eerste keer dat een Utrechter een jaar bewust zonder internet gaat leven. Bram van Montfoort, toen student van de School voor Journalistiek in Utrecht, leefde in 2012 een jaar lang zonder internet en schreef er een boek over.

Zou jij een jaar (of nog langer) zonder internet kunnen? Zou je het eens willen proberen?

En zou jij – als je ook een blogger bent – een jaar lang niet willen bloggen?

Het gehele verhaal staat op http://eenpassievoorschrijven.blogspot.nl/2016/04/digiminderen.html

Over de schrijver
Reactie plaatsen