De kunst van het nietsdoen

Kun jij het?

Stel dat er iemand op je afkomt met de gewaagde bewering dat je alle moeilijkheden en knelpunten in het leven heel simpel uit de weg kunt ruimen door niets anders dan uitsluitend in het heden te leven en de problemen wakker en attent onder ogen te zien!

Afgelopen periode was ik bezig met het boek ‘De kunst van het nietsdoen’ van Theo Fischer. Hierin las ik een stuk over uitsluitend in het heden te leven. Lang heb ik bedacht dat dit onzin is en dat dit gewoon niet haalbaar is. Op het moment dat ik mijn mobiel uit doe, leef ik al snel weer in het hier en nu. Gewoon in het heden.  Ik ben realistisch en kijk mijn problemen aan en ga ze niet meer uit de weg. Mijn leven wordt offline een stuk gemakkelijker, simpeler en fijner.

Waarom ik dan niet altijd offline leef?

Dit is een vraag die ik mijzelf ook vaak stel, want elke keer als ik langer online ben. Voel ik dat ik uit het heden stap en bezig ben met het verleden of de toekomst. Facebook, die mij verteld wat anderen aan het doen zijn. Mijn mail die updates geeft, opdrachten voor de toekomst biedt en afrondingen van de vorige. Hoe ga ik hier dan mee om? Hoe leef ik het beste in het heden.

In mijn optiek maakt dit niet perse uit of je offline of online bent. Het gaat erom hoe je met de middelen om gaat. Ik zie mensen om mij heen, die 100% in het heden zijn. Vollop genieten van alles wat er om hun heen gebeurd. En daarbij ook gebruik maken van de digitale middelen.

En ik, ik leer langzaam hoe dit steeds beter kan. Soms online, soms Offline. Maar vooral in het heden.

Uit:

De kunst van het nietsdoen

(Theo Fischer)

Over de schrijver
Reactie plaatsen