Interessant
Johan van Houten
Interessant
06/14/2017
1 min
0

The Circle

06/14/2017
1 min
0

the circle

The Circle is een film over Mae (Emma Watson) die gaat werken bij The Circle. Beetje bij beetje komt ze erachter dat haar werkgever alle ins en outs van haar weet via social media en camera’s. Haar hele leven wordt gevolgd. Deze film laat zien hoe ver de (online) wereld tegenwoordig gaat.

Wow, ik ben onder de indruk, niet perse om het perfecte verhaal. Wel over de wereld die ze hebben laten zien. Een wereld waarin alles gefilmd en laten zien wordt. Zodat iedereen mee kan kijken.

De 100% transparante wereld (of toch niet) Voor mij is dit angst aanjagend als wel een realiteit. Met Social media platvormen zoals Facebook, Instagram en Snapchat etc. geven wij ook steeds meer stukjes vrijheid op van ons leven.
We leven alleen nog voor de online likes en bewondering.

Alles moet vastgelegd worden, is dit niet het geval. Dan is het gewoon niet gebeurd. Terwijl juist in mijn ervaring de mooiste dingen gebeuren in de spontane momenten. Zonder camera of mobiel in de buurt.

Je ziet in The Circle ook dat de gehele wereld verbonden wordt. In de film zie je dat hierdoor de onderlinge relaties naar een ander niveau gaan en vaak nepper worden.

Pas als er echt iets gebeurd realiseren wij, waar we mee bezig zijn. Wat nu echt belangrijk is in ons leven. Natuurlijk zie je in de film ook dat de digitale leven wel een toevoeging kan zijn. Alleen moeten wij ons altijd afvragen ten koste van wat? Onze dromen? Onze menselijkheid?

Ik zag veel parallellen met ons huidige leven en de film. Steeds meer dingen online dingen zijn belangrijker dan de offline wereld. Mobiele berichten krijgen steeds meer voorrang op een offline gesprek. Je mag mij ouderwets of sceptisch vinden, ik een stukje privacy wel fijn.

Doen wat ik wil in plaats van rennen in de ratrace van het online leven. Ik hoop dat veel mensen deze film gaan zien en dat ze hierdoor over dit onderwerp gaan nadenken. Want als we niet oppassen leven we over een tijdje in de echte Circle.
En denk niet dat de ontwerpers en de bedrijven achter deze ontwikkelingen ethiek op nummer 1 hebben staan. Als het erop aan komt gaat het meestal toch over geld, controle en macht.

Ik ben benieuwd naar jou overpeinzingen over dit onderwerp? Zijn er dingen die jij zou willen veranderen? Ben je tevreden met jouw online gedrag? Laat hieronder een reactie achter.

Reacties
Categorieën