CANDYCRUSH SPELEN IS NET ALS EEN PAARDENSTAL MET DE HAND UITMESTEN

CANDYCRUSH SPELEN IS NET ALS EEN PAARDENSTAL MET DE HAND UITMESTEN

50 in de serie “van 100 naar 10”

Mijn afspraak met Joost de Hart vindt plaats in een middelbare school. Door de receptionist word ik naar het juiste lokaal gebracht. Een computerlokaal. Aan de muur hangt een digibord. Er staat een rij computers en een rits lege tafels. Docent Joost zit aan zijn bureau. Na een korte kennismaking, waarin hij vertelt dat hij getrouwd is en vader van twee kinderen, begint hij te vertellen over zijn eigen ervaring met het gebruik van mobiele telefonie en internet.

Overal online

Joost start in zijn vakantie één keer per dag zijn mobiel op om te kijken of er iets belangrijks is gebeurd. Hij vindt het fijn dat de Europese tarieven nu overal gelijk zijn. “De toegang tot internet en contact met de buitenwereld is hierdoor een stuk makkelijker gemaakt.”

Groepsapp

Groeps-appen – daar kan Joost zich mateloos aan ergeren. “Als er op onze sportapp een filmpje voorbijkomt waarin een vrouw met haar reet een kaarsje uitblaast, reageert bijna iedereen. Als er even later gevraagd wordt wie er kan helpen bij een wedstrijd, blijft het stil. Ik kan daar niets aan veranderen en heb er geen controle over. Maar ik wind me er wel over op.”

Candycrush spelen

In zijn vrije tijd speelt Joost candycrush, een simpel online spel, waarbij je snoepjes met elkaar moet verbinden. De uitdaging is om een level te halen. “Het leidt nergens toe, het is legaal nietsdoen. Even m’n kop leegmaken en niets moeten.” Volgens Joost is dit net zo rustgevend als een paardenstal uitmesten met de hand.

Internet rust momentje

Soms heeft Joost het gevoel dat je door je mobiel elk moment op je schouders getikt kan worden. “Je draagt altijd een bulk mensen met je mee, ze zijn er altijd.” Dat belastende gevoel moet je volgens Joost niet negeren maar analyseren. “Wat doet het met je? Afhankelijk van het antwoord kun je daar voor jezelf actie op ondernemen.” Joost probeert elke dag enkele ‘internetrustmomentjes’ voor zichzelf in te plannen.

366 dagen Digiminderen

In Johan zijn jaar offline, interviewde hij mensen van verschillende leeftijdcategorieën. Hij wilde horen hoe mensen de online en offline wereld ervoeren en wat ze hier van vonden. Met zijn eigen ervaringen en tips bundelde hij deze verhalen in zijn boek “366 dagen digiminderen”. Vond je dit een interessant verhaal en wil je meer lezen, bestel dan nu je boek “366 dagen digiminderen”, tot 25 april 2018 met pre-sale korting.

366 dagen digiminderen

Wat vond je van dit stuk? Laat je reactie achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen