ALLES GAAT STEEDS SNELLER

90 in de serie “van 100 naar 10”

Op een donderdagavond klop ik op de deur van een grote boerderij. In de woonkamer tref ik Froukje Niessing, een oudere dame met een lieve glimlach. Ze doet me aan mijn eigen oma denken. Froukje is 94 jaar. Ze zegt meteen dat ze niet zoveel verstand van die dingen heeft. Ze doelt op internet en mobiele telefoons. Zelf gebruikt ze die niet. Als ze anderen met een mobiel ziet staan, dan gaat ze ervan uit dat het nodig is. Ze oordeelt hier niet over.

Het gaat gewoon uit pure verveling

Froukje had vroeger een druk leven. Hierdoor heeft ze nooit geleerd om een mobiel of internet te gebruiken. Nu vindt ze zichzelf te oud om het gebruik nog aan te leren. In haar omgeving ziet ze veel mensen naar een schermpje turen. Ze vraagt zich dan weleens af of dit wel goed is: krijgen ze hier geen stress van? Als ze zich verveelt, gebruikt Froukje de televisie als afleiding, al gebeurt dit niet vaak. Ze denkt dat mensen soms uit pure verveling naar hun telefoon grijpen.

Dat is wel zo netjes

Froukje vergelijkt de mobiele telefoon met haar huistelefoon. Als die gaat als er visite is, neemt ze wel op. Ze zegt dan direct dat ze later zal terugbellen. Dus ze begrijpt wel dat iemand ook opneemt als hij op z’n mobiel gebeld wordt. Het is dan alleen wel zo netjes om net als zij te melden dat hij terug zal bellen.

Het gaat allemaal zo snel

Alles gaat tegenwoordig steeds sneller. Daar had Froukjes vader vroeger ook al last van. Op de boerderij kwamen leveranciers hun bestelling afgeven. Tegenwoordig gebeurt dat online, en wordt alles per post bezorgd. Hierdoor mist Froukje sociaal contact. Vroeger ging ze spontaan bij mensen langs. Als ze niet thuis waren, had ze gewoon pech.

Tegenwoordig maakt ze liever een afspraak om niet voor een dichte deur te komen. “Mensen hebben tegenwoordig veel meer te doen. Ik onderneem zelf ook activiteiten buiten de deur.”

Je mist het niet

‘Wat je niet hebt gebruikt, mis je ook niet’, luidt het levensmotto van Froukje. Omdat ze zelf nog nooit een mobiel of internet gebruikt heeft, mist ze die ook niet.

366 dagen Digiminderen

In Johan zijn jaar offline, interviewde hij mensen van verschillende leeftijdcategorieën. Hij wilde horen hoe mensen de online en offline wereld ervoeren en wat ze hier van vonden. Met zijn eigen ervaringen en tips bundelde hij deze verhalen in zijn boek “366 dagen digiminderen”. Vond je dit een interessant verhaal en wil je meer lezen, bestel dan nu je boek “366 dagen digiminderen”, tot 25 april 2018 met pre-sale korting.

366 dagen digiminderen

 

Wat vond je van dit stuk? Laat je reactie achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen