Acht procent van de Nederlanders nooit op internet
03 juni 2016 

Acht procent van de Nederlanders nooit op internet

3-6-2016 / 02:00
Bijna 1,2 miljoen personen hadden in 2015 nog nooit internet gebruikt, ofwel 8 procent van de personen van 12 jaar of ouder. Dat is minder dan in 2012, toen was het nog 10 procent. Vooral ouderen zijn niet actief op internet, maar ook zij zijn steeds vaker online. Dat meldt CBS.

Websurfers passeren de 75

Vooral bij de 75-plussers zijn er nog veel niet-internetgebruikers, al wordt deze groep geleidelijk kleiner. In 2012 had 66 procent van de 75-plussers nog nooit internet gebruikt. In 2015 is dit gedaald naar  50 procent. Het internetgebruik onder ouderen neemt vooral toe doordat mensen die al internet gebruikten de 75 zijn gepasseerd in deze periode.

Niet-internettende ouderen vaak laag opgeleid en vrouw

Onder de 75-plussers zijn het vaker vrouwen die geen internet gebruiken dan mannen. In 2015 ging het om zeven op de tien vrouwen en bijna drie op de tien mannen van 75 jaar of ouder. Ouderen zijn vaker laag opgeleid. Mede hierdoor zijn laagopgeleiden oververtegenwoordigd bij de niet-internetters. Ook in de andere leeftijdscategorieën zijn veel mensen die niet op het web surfen laagopgeleid

Wel een internetverbinding, geen internetter

Zes op de tien mensen die geen internet gebruiken, hebben thuis ook geen toegang tot het web. De resterende vier op de tien mensen hebben wel een internetverbinding thuis, maar maken hier geen gebruik van.

Buitenshuis het web op

In 2015 had 6 procent van de personen van 12 jaar of ouder thuis geen toegang tot het internet, een groep van bijna 870 duizend personen. Twee op de tien mensen die thuis geen toegang hebben tot het web gebruiken buitenshuis wel eens internet. Ook op dit vlak blijven ouderen achter: vier op de tien 75-plussers hebben thuis geen internet.

Geen interesse of online handigheid

Zeven op de tien personen in huishoudens zonder internet  zijn niet aangesloten omdat ze hierin niet geïnteresseerd zijn. Voor drie op de tien mensen zonder internet telt mee dat ze onvoldoende kennis en vaardigheden hebben om te surfen op het web. Daarnaast telt voor 6 procent ook mee dat er in de buurt geen breedbandverbinding beschikbaar is.

Over de schrijver
Reactie plaatsen