30 keer kauwen tegen telefoonverslaving
26 april 2017 

30 keer kauwen tegen telefoonverslaving

Wat heeft het kauwen van je voedsel te maken met een telefoonverslaving? Op het eerste oog niet zoveel. Ik zag de vergelijking laatst toen ik terug dacht aan iets wat mijn moeder me vaak vertelde.

Toen ik jong was, kreeg ik vaak van mijn moeder te horen dat ik meer moest kauwen voordat ik mijn eten doorslikte. Door mijn leeftijd besteedde ik hier nooit zoveel tijd aan.  Eten is toch eten en als je het binnen krijgt, kan je lichaam het verwerken. Wat maakt het dan uit of je het 1 keer of 30 keer kauwt voor het het doorslikt?

“30 keer kauwen voor je slikt”

Door de huidige mobiele samenleving moest ik laatst weer aan dat gezegde van mijn moeder denken. Tegenwoordig eten mensen hun maaltje hersenloos naar binnen. Achter de televisie of met de mobiel in de hand. Zonder dat er echt tijd wordt genomen om te eten. Door onze telefoon of televisie worden wij afgeleid en eten we zonder daar bij na te denken. We gooien ondoordacht ons eten naar binnen.

Maag & Darm klachten

Doordat we minder bewust ons eten naar binnen werken, smaakt het minder lekker. We zijn minder bewust van de smaken die we in onze mond voelen, omdat we gefocussed zijn op wat we zien en horen. Wanneer je bewust bent van het eten, proef je de verschillende smaken en daarnaast gaat hierdoor je spijsvertering ook eerder aan het werk, wat maag & darmklachten kan verminderen.

Die 30 keer kauwen die haalde ik vroeger nauwelijks. Tegenwoordig is het eigenlijk nog minder geworden, doordat ik op facebook nog een berichtje zie of een whatsappje krijg van vrienden.

Ik ga beginnen

Ik ga hier weer eens op letten, 30 keer kauwen bij elke hap. Ik ga in ieder geval weer proberen bewust te zijn van mijn eten. Het zal vast niet meteen elke keer lukken, alleen is de intentie al een stap dichter naar bewust zijn.

Telefoonverbruik

Je kan dit ook vergelijken met je telefoongebruik. Hoe vaker jij je telefoon in handen hebt, hoe minder speciaal het is als je je facebook checkt. Wanneer je niet zo vaak inlogt op Twitter, lees je veel bewuster de tweets die voorbij komen op je tijdlijn. Het aantal keer bewust kauwen staat dan gelijk aan het bewust lezen van je berichten, in plaats van het het hersenloos scrollen.

Dus als ik bewuster ga kauwen, ga jij dan bewuster met je telefoon gebruik om?

Over de schrijver
Reactie plaatsen