IK TIK EVEN OP ZIJN TELEFOON EN GA VERDER

IK TIK EVEN OP ZIJN TELEFOON EN GA VERDER

40 in de serie “van 100 naar 10”

 

Op een zonnige maandagmiddag kom ik aan in het Friese Heerenveen. Ik heb een afspraak met Henk. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Eentje ligt ziek op de bank. We gaan naar zijn tuinhuisje voor het interview. Henk oogt ontspannen, al praat hij wel snel.

Tikt even op de telefoon

Kapper Henk zit met zijn collega’s in een ‘ouwehoer-WhatsAppgroep’. In de kantine op zijn werk zit iedereen altijd op z’n telefoon. “Jammer, maar ook logisch. Als kapper klets je de hele dag. In je pauze is het dan best prettig om even niet te hoeven praten.” Als klanten telefoon krijgen, mogen ze die natuurlijk opnemen. Eigenlijk verwacht Henk dat ze dan zullen zeggen dat ze niet kunnen bellen. Meestal gebeurt dat ook wel, maar soms blijft iemand gewoon doorpraten. Henk gaat dan onverstoord verder en tikt op de telefoon als hij erbij moet. Meestal hangen ze dan snel op. Soms verplaatsen ze de telefoon gewoon naar het andere oor.

Soms heb ik er moeite mee

Zonder internet zou Henk niet kunnen. Ook omdat je verplicht wordt bepaalde zaken online te regelen. “Ik heb daar weleens moeite mee. Soms kan ik dingen gewoon niet vinden. Ik snap die zelfredzaamheid wel, maar vind het niet altijd handig.”

Dat duurt drie keer zo lang

Henk vindt internet op zijn mobiel wel handig. Hij maakt foto’s van zijn eten, om die met zijn vrouw te delen; op die manier creëert hij momenten van samenzijn. “Als dit analoog zou moeten, is het spontane ervan af. Dan moet je zo’n foto printen en in een envelop stoppen, een postzegel plakken en naar de brievenbus. Dat duurt drie keer zo lang. Daar heb ik allemaal geen tijd voor.”

Zelf kiezen wat je wilt missen

Volgens Henk is internet geen last, maar geeft het juist gemak. “Je kunt zelf kiezen wat je wilt missen. Als je je hier maar wel bewust van bent. Als ik in de keuken bezig ben, laat ik mijn mobiel in de huiskamer liggen. Op mijn werk blijft ie gewoon in mijn tas.”

Appen is niet erg diepgaand

Je leven delen op social media is volgens Henk helemaal niet oppervlakkig. “Andere mensen leven op deze manier met je mee. Echt belangrijke zaken, waarbij non-verbale informatie ook belangrijk is, deel je natuurlijk als je elkaar ziet. Je moet zelf snappen wanneer je WhatsApp gebruikt en wanneer niet. Op de app ga je niet de diepgang in; teksten kunnen makkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden.”

Een boek lezen is net zo verslavend

Henk speelt spelletjes als ontspanning, om zijn hoofd leeg te maken. “Als je druk bent in je hoofd is een simpel online spelletje lekker makkelijk.” Dat je tijdens het spelen de tijd vergeet, is volgens Henk niet erg, en ook niet verslavender dan een boek lezen. “Als je een boek leest, kun je ook de tijd vergeten.”

Ik wil gewoon niet gestoord worden

Als ze ergens op visite gaan, gooit Henk zijn telefoon in de tas van zijn vrouw. “Ik kan wel gebeld worden, maar word niet de hele avond gestoord.”

366 dagen Digiminderen

In Johan zijn jaar offline, interviewde hij mensen van verschillende leeftijdcategorieën. Hij wilde horen hoe mensen de online en offline wereld ervoeren en wat ze hier van vonden. Met zijn eigen ervaringen en tips bundelde hij deze verhalen in zijn boek “366 dagen digiminderen”. Vond je dit een interessant verhaal en wil je meer lezen, bestel dan nu je boek “366 dagen digiminderen”, tot 25 april 2018 met pre-sale korting.

366 dagen digiminderen

 

Wat vond je van dit stuk? Laat je reactie achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen